Otprilike četvrtina potrošene energije na godišnjoj razini koristi se za grijanje. Stoga je važno da se prostori pravilno griju.

Za različite prostorije u kući ili zgradi postoje različite temperature koje su idealne. Naprimjer dnevni boravak treba nižu temperaturu nego kupaonica. Previsoka temperatura šteti ideji ušteda i vlaga u takvim prostorijama pada. Nedostatak vlage povećava rizik prehlada i respiratornih problema.

Također je važno u prostorijama održavati minimalni nivo temperature. Naime ako temperatura prostorije padne ispod 15°C treba dugo vrijeme i energija da se zagrije. Prostorije koje se ne griju postaju prehladne te se vlaga počinje kondenzirati u zidovima te se pojavljuje mogućnost pojave plijesni. Stoga je važno da temperatura prostorije bude minimalno 15°C.

provjetravanje

Provjetravanje

Kućanstvo s četiri člana dnevno isparava oko šest litara vode. Ta se vlaga mora proventilirati inače se skuplja u zidovima.

Napravite propuh, široko otvorite prozore, dnevno dva puta deset minuta. Na taj će se način u namještaju i zidovima sačuvati akumulirana toplina i moći će se brže zagrijati svjež zrak. Prilikom provjetravanja nemojte zaboraviti zatvoriti termostatski ventil.

Ne držite prozore otvorene na duže vrijeme. Time nepotrebno povećavate gubitke topline te hladite zidove i namještaj prostorije.

prozor

Prozor

Poželjna je što bolja nepropusnost prozora.

Zapunite procjepe i spojeve tako da više nema propuha i puhanja zraka na spojevima prozora i okvira.

Noću spustite rolete i navucite zavjese.

vrata

Vrata

Spriječite strujanje toplijeg i vlažnijeg zraka iz zagrijane u manje zagrijane prostorije.

Držite zatvorena vrata. Time ćete izbjeći kondenziranje vlage i stvaranje gljivica.

vlažnost zraka

Vlažnost zraka

Ispravan stupanj vlažnosti je odlučujući.

Vlažan zrak se osjetno čini toplijim i smanjuje dizanje čestica prašine. Biljke i ovlaživači zraka pospješuju osjećaj ugode.

Međutim, paru iz kupaonice i kuhinje trebalo bi što brže odstraniti iz stana.

Noćni režim grijanja

Noćni režim rada grijanja

Reguliranje noćnog režima rada s 21° na 17°C možete postići uštede od otprilike 10% energije.

zimski godišnji odmor

Godišnji odmor

Prilikom odlaska iz prostora na duže vrijeme ne bi trebalo potpuno isključiti grijanje. Idealna temperatura u takvim trenucima je 12° do 15°C.
Toplinska izolacija

Toplinska izolacija

Prilikom obnove zgrade važna je dobra izolacija zgrade. Izolacija zimi zadržava prodiranje hladnoće a ljeti topline.

Dobrom izolacijom toplina se skladišti u prostorijama, zidovi ostaju suhi bez plijesni.

Odzračivanje radijatora

Odzračivanje radijatora

Radijatore je potrebno dobro odzračiti. Ako radijator klokoće ili proizvodi šum znači da u njemu ima zraka.

Zrak je nepovoljan za rad radijatora punim kapacitetom te istovremeno povoljan za pojavu korozije u radijatorima. Korozija smanjuje vijek trajanja radijatora

Crpka grijanja

Zamjena crpke grijanja

Stare crpke grijanja troše veliku količinu električne i toplinske energije.

Modele starije od deset godina bi trebalo zamjeniti novijim modelima koje imaju mogućnost prilagodbe rada stvarnim uvjetima.

Solarna energija

Solarna energija

Razmislite o dogradnji vašeg sistema grijanja solarnim kolektorima. Time ćete smanjiti troškove energenta za zagrijavanje sanitarne tople vode uz povrat investicije unutar deset godina.

Ugradnjom magnetnog aktivatora i hvatača nečistoća smanjujete taloženje nečistoća iz vodovoda te dugoročno čuvate akumulacijski spremnik od korozije i kamenca.

Icons made by Freepik from www.flaticon.com